Pravda o senzorických boxech: Patří sensory play do Montessori?

Montessori pedagogika je vzrůstajícím trendem posledních let. Dokonce i některé řetězce už mají svoje řady montessori hraček. A víte co? Není na nich Montessori zhola nic. Stejně tak jako na sensory boxech. Zní to blaznivě, že Vam to píšu já jakožto tvůrkyně sensory boxů? Ale čtěte dál a pochopíte...

Montessori přístup mám moc ráda, i když doma 100% Montessori nepraktikujeme. Přístup se snažím uplatňovat hlavně v péči o sebe a o prostředí, děti také hodně rády pomáhají v kuchyni. O Montessori jsem měla kdysi hodně pomýlený obrázek ( o tom zase jindy) a proto jsem se vrhla na četbu přímo od zdroje - Marie Montessori. Její knihy nejsou pro každého, neni to beletrie, ale pokud opravdu chcete poznat základní principy Montessori pedagogiky a oprostit se od mýtů a bludů které o Montessori kolují, je to povinná četba! 

 

Rozvoj smyslů v Montessori

Každá oblast rozvoje dětí má v Montessori své místo a předem definované pomůcky a postupy. Rozvoj smyslů je také neodmyslitelnou součástí Montessori pedagogiky, avšak v jiné formě než ji tady prezentujeme. Velký důraz se klade především na zapojení smyslů do pobytu v přírodě, což se jistě shodneme je neopomenutelná součást rozvoje dětí, kterou sebelepší smyslobox nedokáže nahradit. 

Doma jsme se senzorickými hrami začali Montessori způsobem - například přeléváním vody z jedné nádoby do druhé, nabíráním sypkého materiálu lžičkou a jeho přenášení do jiné misky, hmatovým pexesem. Jenže pak jsem objevila zahraniční komunitu tvůrců, jejichž senzorické stolky zahrnovaly různé materiály, pomůcky ke hře, knihy na dané téma a které celkově vypadaly jako malá umělecká díla. Moje tvořivá dušička zajásala a nebylo cesty zpět :) 

Pokud se box rozloží na jednotlivé komponenty, můžete v něm najít i aktivity, které splňují požadavky Montessori pedagogiky beze zbytku - přiřazování zvířátek ke kartám, práce s třísložkovými kartami, přesýpání materiálů bez ostatních komponent a dekorací. Pokud je náš box pro děťátko prvním seznámením se senzorickou hrou, doporučujeme jednotlivé materiály prezentovat postupně a v duchu Montessori, aby nedošlo k přehlcení děťátka vjemy. Starším dětem můžete nejprve připravit malý svět, pracovat s knihou a až na základě četby pracovat se senzorickým materiálem. Postup není pevně daný a záleží především na Vás a zájmech dětí na co se vrhnete první. 

 

Proč vybrat SenzaBox?

Pokud se rozhodnete pro naše boxy, čeká Vás a Vaše děti vicesmyslový zážitek inspirovaný nejen Montessori ale také Waldorfskou pedagogikou a Reggio Emilia přístupem. Boxy jsou s láskou složeny tak, aby v dětech podněcovaly zájem a touhu objevovat a učit se novým věcem. Jako doplněk k boxům vybíráme knihy, které jsou unikátní svým obsahem i grafickým zpracováním. Každá pozvánka ke hře tak pro děti bude zážitkem nejenom senzorickým, ale také estetickým. 

Upřednostňujete ve výchově svých dětí některý konkrétní pedagogický směr? Nebo se necháte vést rodičovským instinktem a vybíráte tu nejlepší cestu? Dejte nám to vědět do diskuze na Instagramu @senza_hrani