Senzorická hra

U nás v Senza Hraní najdete vše pro senzorické neboli smyslové hry. Co že to vlastně je a proč to svým dětem máte dopřát? Dozvíte se v následujících řádcích.

IMG_20210319_110002

Děti objevují svět pomocí všech smyslů. Úkolem nás rodičů je dopřát dětem podnětné a zajímavé prostředí tak, aby se své smysly opravdu naučily využívat a vnímat krásu a rozmanitost všude kolem nás. Senzorické hry zahrnují práci s různým materiálem, čímž podporují hmatové a zrakové vnímání, můžeme do nich zahrnout i špinavou hru neboli Messy Play, což je nedílná součást zdravého psychomotorického vývoje. Fází špinavé hry si ve větším či menším měřítku projde každé dítě, je jen na Vás jako na rodičích, do jaké míry jim toto zkoumání umožníte. Je naprosto v pořádku pokud dítě necháte vyválet v louži, na druhou stranu by to ale nemělo způsobovat nekomfort a stres Vám. Messy play může být zábava pro celou rodinu, pokud si správně nastavíte podmínky. Pokud prší a chceme dítě nechat cákat v kalužích, musíme s tím počítat a vzít s sebou do batohu suché oblečení, stejně tak pokud si chceme společné vícesmyslové učení s dětmi užít a nestresovat se následným úklidem, je potřeba prostředí předem připravit.

Pokud doma nesnesete nepořádek a přesto chcete dětem tyto zážitky dopřát, nejsnazší variantou je připravit aktivitu na zahradě, balkoně nebo na dětském hřišti (třeba ke společné hře strhnete i ostatní děti a ještě si tak vytvoříte nové kamarády). V domácích podmínkách je dobré předem na zem rozprostřít podložku (vyzkoušený tip - sprchový závěs Ikea, cca 50 Kč), případně pokud máte dostatek prostoru pracovat v koupelně, kde se nepořádek ihned smyje. Nebo mějte po ruce malou nádobku a hadřík s vodou pro uklizení nejhorších nepořádků. Samotná hra s vodou je skvělý smyslový zážitek, který ocení každé dítě a který se dá nekonečně obměňovat - pár originálních tipů sepíšeme do některého z příštích článků. 

Vyzkoušíte s dětmi senzorické hry? Podělte se s námi o ně na našem instagramovém účtu @senza_hrani